Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

woensdag 24 oktober 2012

ZATERDAG  6 OKTOBER: EERSTE GOOFIES 2012-2013


De eerste goofies na de refit. We zijn erg benieuwd hoe de boot het doet, we zijn benieuwd hoe de nieuwe zeilen het doen, we zijn benieuwd hoe onze nieuwe ploeg het doet en we zijn benieuwd hoe onze nieuwe en oude stegenstanders het doen.

We gaan deze winter alle kansen aan de jeugd geven: zij zijn de toekomst! Na de deltaweek hebben we een aantal nieuwe jongens aangetrokken en opgeleid. Mark, Thomas, Harwin en Vincent zijn de new guys; Rob , Benoit, Elien,Wim en Thomas de anciens en Wim en Pieter zullen het team aanvoeren.

Mooi op tijd in Collijns alles netjes in orde en dan wachten aan boord tot de stuurman en de tackticus van de briefing terug zijn om dan eindelijk uit te varen.

Vandaag doet Pieter taktiek, wim stuur, ikzelf grootzeil, Guus bakstagen, Yves en Thomas trim,Sara Pit, Mark mast en Elien voordek. Vincent doet sweep.

We varen uit en willen nog even de spi hijsen zodat die al in het luik kan. Daardoor drijven te ver weg van de startlijn en komen we bijna te laat aan de startlijn. Daar is het ondertussen een tumult van jewelste . De wind staat noordwest en de stroom staat naar binnen . de start is naar het oosten. We starten dus bezeild en tegen de stroom. We willen aan de boei starten , maar dat wil blijkbaar iedereen. We raken volledig ingesloten en kunnen geen kant uit.  Norbert Bukert maakt van op de wal een paar mooie foto’s:


 
 
We liggen dus onder de Prince, en boven de Pinta en de Jedi. Buiten beeld is de Snelle Vliet er al vandoor. Er staat weinig wind en zo ingesloten is het moeilijk om vrije wind te krijgen. We raken achter de All Inclusieve verzeild en geraken er niet voorbij. 
Bij de eerste boei ( de splitsing naar de overloop van Zierikzee) komt heel het pak terug bij elkaar en verliezen we een plek of 4.  In de overloop is het scherp aan. De Snelle Vliet, Olympix en de Pinta zijn er vandoor. Wij liggen aan lei van een treintje met jedi,Prince en Andiamo en we kunnen niet veel doen om onze positie te verbeteren.
Ter hoogte van Zierikzee wordt het dan opkruisen richting de hammen.  Hier komen de boot en de ploeg in hun element.  We kiezen voor de rechterzijde van het veld en het is opkruisen  nek aan nek met Prince, Jedi, andiamo.: ZALIG!! We kunnen stilletjes aan toch uitlopen op deze drie en gaan rond de boven boei net achter de Pinta. Het moet gezegd: het was redelijk indrukwekken hoe goed iedereen op dit rak presteerde: Andiamo, die toch heel wat kleiner is bleef heel lang bij ons, ook de price loopt sneller en hoger dan vroeger ( nieuwe zielen!), de verrassing van de dag was de Jedi: een sigma 38 die de Lecas vervangt met Ian en Bart van Paelt erbij: jongens wat ziet die boot er goed uit en loopt ook hoog en hard. Maar ook de tegenstrevers van welleer: Enigma, Wild thing,Achiroe bleven veel langer in de buurt dan vroeger. Ik denk dat het niveau van iedereen dit jaar een stuk hoger ligt dan vroeger!  Dankzij de juiste taktische keuzes van Pieter en het Exelente stuurmanswerk van Wim kunnen we toch het verschil maken.
Dan volgt een spirak terug uit de Hammen. We halen de Pinta stelselmatig bij. Bij de  benden boei maken we een foutje: de spi wordt gestreken in het luik maar helaas wordt de spi achter de genua  en dus boven de schoot binnengehaald en dat geeft een probleem wanneer we even later overstag moeten: de genua kan niet over aangezien de nieuwe schoot rond de spischoten is gewikkeld. Even wat tumult om dat op te lossen.
Er volgt een bezeild rak naar de Roompot. Voor ons zien we snelle vliet eerst loeven en daarna weer afvallen en spi trekken. Moeten we dat ook doen of moeten we verder on de genua1 en de Rhumbline varen? We doen het laatste en het levert ons geen windeieren; we passeren de Pinta langs lei en even later zelfs de Olympix ( X-43!). Ik wens voor dit rak toch even Yves te bedankten voor het zeer accurate trimwerk op de genua en Guus voor het grootzeiltrim. Dergelijk bezeilde rakken waren vroeger een drama voor onze boot maar dankzij de aanpassingen tijdens de refit (vang, jiblead , grootzeilkar etc) kan er nu optimaal getrimd worden. Het geeft een goed gevoel als je een X-43 voorbij glijdt.
Bij de Roompot  gaat de spi er op richting collijns. De wind zakt wat in, staat pal west en de stroom begint af en toe tegen te staan of toch nog mee? Voor ons valt de wind weg zodat we heel veel terrein goed maken op de Snelle vliet. Hopelijk ondergaan wij niet het zelfde lot en valt straks de hele vloot terug op onze nek met de nieuwe wind!  Dat gebeurt gedeeltelijk, Olympix en Pinta sluiten terug nauwer achter ons aan en daarachter komen Prince en Jedi tegen een rotvaart terug af: dat wordt spannend! Voor ons ligt de snelle vliet zelfs binnen handbereik.
 
 
Alles hangt nu af van hoe vlot we rond de Svk 11 (de laatste groene boei aan de zeelandbrug) draaien en dan op het kleine aan de windse stuk teug richting collijns kunnen. Helaas gaat het juist dan weer een beetje ( of een beetje veel) mis. We droppen de spi net iets te vroeg waardoor we geparkeerd liggen nog voor we ronden en waardoor de olympix weer binnendoor glipt. Maar geen nood we proberen dan dichter rond de boei te draaien om dan op het aan de windse stuk weer boven hem te liggen. Helaas zit opnieuw de actieve genuaschoot weer rond de spischoten en moeten Pieter en mezelf even assistentie gaan doen op het voordek om dat op te lossen. Ook duurde het te lang eer het grootzeil aan stond doordat de bouncer met zijn been in de spischoten zat gewikkeld en terwijl de grootzeil trimmer (ego!) te lang wachtte om op de winch te gaan. Dat was even balen voor de stuurman!  God weet hoeveel tijd verloren we hierdoor?
Uiteindelijk  wisten we de Olympix nog net op de streep voor te zijn zoals je kan appreciëren op de prachtige foto’s van Nobert Bukert.


 


Zo hebben we toch een heel goed gevoel als we over de finish glijden! Prachtig weer gehad, iedereen heeft zich schitterend geamuseerd, geen grote fouten gemaakt. De boot loopt goed, de zeilen zijn mooi, alles functioneertmaar toch weten we dat we qua handling nog kunnen verbeteren. Het levert ons een mooie 6e plaats op en als we enkele seconden seller waren hadden we 4e kunnen worden.

Leuk is dat de meeste boten waar we tegen varen in de ongemeten groter dan 10m ook een blog hebben: leuk om hun imressie en foto's van dezelfde wedstrijd te lezen.

http://sigma38jedi.blogspot.be/

http://princedepetarcq.blogspot.be/

http://zeilteam_enigma.webs.com/apps/links/

http://wildthingcrew.webs.com/apps/links/

http://www.achiroe.be/index.php?option=com_content&view=frontpage
I

1 opmerking:

Fan H zei

Toller Bericht!Fein, dass die Jugend mitmachen darf, die muss sicher noch viel lernen, aber bei
so guten anderen Segler,sicher kein Problem. Fein für die Fäns dass diese nun auch auf den Blog der Konkurrenz die Berichte lesen kann. Dnake. Succes weiterhin mit
dem Segeln.