Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

maandag 21 januari 2008

20 Januari : En toen waren ze met zijn twee....

Deze blog heet shamrocksailing en daarvoor is er een goeie en heel snelle reden.


Mijn broer Wim's nieuwe (oude) aanwinst we present to you :

'Shamrock'


X 1 tonner uit 1985 / vintage racer

Originele uitvoering voor het deense admirals cup team destijds.

Stats :

LOA 12m

LWL 1015m

Weight 5.7 t

Sail Area upwind :

Fore 48m

Aft 54m (!!!)

Ballast 2.5 t

Mastheight : 21 mtrs

Draft 2m30

Binneninrichting : GEEN.

Shamrock is gebouwd voor de oude RORC rating regels, gewicht werd niet zo zwaar gepenaliseerd als nu net zomin als zeiloppervlak. Dit waren dus serieus uitgebouwde
scheepjes in vergelijking met de meer moderne 'performance' boten. De karakteristieke vormen zijn een schuine spiegel en bolle flanken. De boeg van de 'sham' heeft ook een eigenaardige dip om weer hoger te eindigen, dit is speciaal zo gemaakt om gunstig geschat te worden voor wedstrijden. Als je het nu ziet is dit enkel eerder grappig.

Zeilers waren toen nog echte venten en comfort was uit den boze (gewicht...). Er zit dus ook maar bitter weinig in en hetgeen er aanwezig is vanbinnen dient meestal ook om te zeilen. Wel handig zo'n spiboom in je salon ! Eens je dat hebt wil je niet meer zonder zeker ?
Er zit wel (hoera) een toiletje ingebouwd in de kleerkast/zeilstorage/werkbank (kortom het voorste 3de van de boot). Laat uw pelse frakske maar thuis want als wij zonder papier vallen...

De bedoeling van onze maiden trip was van Vlissingen over Hansweert naar de oosterschelde te varen en vandaar door naar het veerse meer. Jammer genoeg besliste het weer daar anders over. Het waaide een flinke 7 bft met rukwinden en we wilden onze 'sham' niet meteen aan dit soort weer blootstellen. Het werd dus een motor tochtje over het kanaal v walcheren. Op motor halen we vlotjes 7 knopen...Eens op het veerse meer stond er al zoveel wind dat er verdorie golfslag stond...

In de haven van kortgene meteen begonnen aan de ontmanteling van de (gebrekkige) gasinstallatie en een deel van het beslag dat moet vervangen worden. Er liggen een tiental oude zeilen aan boord die we allemaal eens rustig moeten bekijken om te zien wat bruikbaar is (if any at all) en wat niet. Al het touwwerk erafgehaald, dit wordt gewassen en teruggeplaatst nog deze week. Werk aan de winkel dus. Wie wil een oud marine gasfornuisje (we gaan er deze 15 kilo uitgooien) ?

Eens in de haven zijn we toch flink geschrokken, de mast van shamrock steekt nog een meter en half boven die van de sweety uit. Enorm grootzeil dus gezien de voorstag ongeveer even hoog aanpikt als dat van sweetie. Gigantisch overtuigd schip , het zal bloed zweet en tranen kosten om dit onder controle te houden (wel plezant natuurlijk) EN met weinig wind zijn we koning !


Met dank aan Jean voor de delivery en al zijn tips !











De beast and the beauty (shamrock en sweetie)

3 opmerkingen:

Lies zei

Wow! Kaliwika en Shamrock!!! Ik ben echt onder de indruk!!! Meeer foto's gauw!!! Super toffe blog jong!
Kus, Lies

Unknown zei

Ziet er top uit, die website! Hij is inmiddels toegevoegd aan m'n favorieten.
Tot gauw!

Bart

wim zei

ziet er prima uit charly!
Graag een updateje.