Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

zaterdag 20 februari 2010

De Mercator

Waarom is onze familie zo gek van zeilen ?

Wellicht omdat we een beroemde voorvader hebben die het ons in een ver verleden heeft voorgedaan. En hoe...
Wat dacht je van 7 kaaphoorn rondingen ... op zeil.

Het gaat om Cdt Vandesande de gezagvoerder van de l'avenir en later de Mercator.

Onlangs is er een HEEL boeiend en geschiedkundig correct boek verschenen over de Mercator en zijn commandant. Ik was geen echte fan van traditionele schepen maar als je dit gelezen hebt verander je automatisch van idee.  Wat een tijden. Het ademt romantiek. Het wereldrecord rond de wereld staat nu op 58 dagen , destijds duurde het soms honderden dagen om met de sqaure riggers vanuit Europa voorbij Kaap Hoorn te geraken...

Wie zijn nu de echte helden ?
De huidige bemanningen die met GPS, Plotters, Radar, EPIRB, lifelines, live vests, carbon masten, meteo trackers en satphones een gooi doen naar een of ander 'dwaas' record of de bemanningen en cadetten van weleer die niet eens wisten welk jaar ze gingen toekomen, het volledig moesten hebben van hun zeemanskunsten, het weer moesten incasseren zoals het kwam en vooral die echte missies uitvoerden ; hetzij vervoer van vracht, opleiding van officieren of diplomatische reizen...

Vind je dit een goeie vraag, ga dan op zoek naar het antwoord in het boek.
Het is een prachtig werk vol met verhalen en foto's die de sfeer van toen uitstralen. Het boek werd geschreven door Guust Van de Goor , een meermaals gelauwerd geschiedkundig auteur. Het is niet geschreven voor zeilers maar je vindt er als zeiler toch enorm veel informatie in EN er zijn nogal wat citaten uit het logboek die technisch interessant zijn. Het boek beschrijft gedetailleerd de wereldreizen van de Mercator en geeft ook een overzicht van de carrière van de beste Belgische zeiler van toen en misschien wel aller tijden. Je moet het gewoon hebben.

Het kost 48 euro en je kan het via ons bestellen zodat we het meebrengen naar een van onze volgende wedstrijden.

Geen opmerkingen: