Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

dinsdag 9 februari 2010

6 februari - Goofies

Wind : Oost / Noordoost 2 – 4


Mist en weinig wind, dat zijn kernwoorden van de 6de goofies van dit seizoen.
Toen we onderweg waren naar Nederland tegen 8u45 ’s morgens, werd het steeds mistiger en mistiger naarmate we Colijnsplaat naderde, het beloofde dus een grijze dag te worden!
In Colijnsplaat,  zagen we zelfs vanaf de dijk de Oosterschelde niet meer! Het beloofde dus vooral een wedstrijd te worden waarop we moesten vertrouwen op onze navigatievaardigheden, zeker toen we vaststelde dat het om 14u45 laagwater was …
Daar bovenop stond er maar een zuchtje wind, amper genoeg om vooruit te gaan. Waar we ook veel rekening mee moesten houden was de stroming. Met zo weinig wind kan het zijn dat de stroming vat op je heeft zonder dat je het door hebt aangezien je geen oriëntatiepunt hebt in de mist.
Op de briefing wist men ons te vertellen dat het rondje plaat ging worden, met een start naar het oosten. We konden dus eindelijk nog eens aan de wind lopen!
Bij het uitvaren besefte we maar eest hoe mistig het eigenlijk wel was, je zag echt geen 50 meter ver.  We keken naar rechts en zagen daar de Holmatro ING nogal redelijk hard vastzitten, ze zijn uiteindelijk nog losgeraakt door al hun bemanning op de giek te zetten.
Nadat we een halfuur gezocht hadden, vonden we eindelijk de startton !  We zijn uit voorzorg maar dicht bij de ton gebleven voor deze zeker niet kwijt te spelen in de dichte mist.

Om 12u30 konden we eindelijk over de startlijn stormen met een verpletterende snelheid van 0,5 knopen. 


We kwamen midden in het ORC 2 – 5 veld terecht die ook niet echt vooruit geraakten.
Onze vaste concurrenten, Annapolis en Playstation 4, waren bij de start nergens te bekennen, we zagen alleen nog de Achiroe die daarna ook verdween in de mist.

Maar gelukkig voor ons, kregen we duwtje in onze rug  ( reling … ) van een vriendelijke medezeiler die ons echt vooruit hielp, hij dreef daarna wel achteruit maar wij klokten zomaar even een snelheid van 2 knopen!


Na de overloop van Zierikzee ingevaren te zijn, trok ook de wind aan tot een gestage 2 – 3 beaufort.
We gingen dus al iets sneller vooruit en dat maakte de mist ook iets draaglijker.
De mist was op dat moment zelfs zo dik dat we de Zeelandbrug zelfs niet gezien hebben, ook al zaten er maximum 40 – 50 meter vandaan!
Dit kruisrak was ook wel spannend,  het kon dus zijn dat er ineens een boot uit de mist opdook die voorrang had op ons, we moesten dus voortdurend alert zijn en uitkijken naar de concurrenten. Ook moesten we voortdurend uitkijken naar de tonnen, zodat we zeker niet zouden vastlopen! Ook dit was een inspannend werkje want je zag ze echt niet zomaar liggen!
Na de ronding van de juiste ton, konden we onze spi trekken. Maar toen verdween de wind weer, onze windmeter gaf nog  1 knoop wind aan, dus van vooruitgaan was niet echt sprake …
Maar we zagen eindelijk nog eens wat medezeilers, de Andiamo ( X – 99) en de Grace ( Dehler 39) doemden op uit de mist.
En toen kwam het bericht van de wedstrijdleiding om 14u30, dat de wedstrijd was afgelast …

Dit was blijkbaar dan ook nog eens een historische gebeurtenis, het was de eerste keer dat een gestartte Goofies werd afgebroken!


Wij besloten de wedstrijd toch uit te varen aangezien we toch bijna de plaat rond waren.
We kwamen gezamenlijk met de Tontin over de streep om 15u46.

Wij kunnen besluiten dat het ondankt de aflasting, een mooie en vooral uitzonderlijke dag was! We hebben ons, zoals gewoonlijk, weer zéér goed geamuseerd.

Team: Wim Vandesande : Schipper/ navigator; Piet Smet : Coach/ stuurman; François Vroon: genuatrimmer; Karel Vandesande : genuatrimmer; Marleen: sweep; Alexander Smet: sweep; Christian Monos: piano; Johan Veys: mastman; Elien Hectors: voordek



Uitslag : DNC


Foto's van de start 


Bedankt team ! 

1 opmerking:

Anoniem zei

Het beste moment was toen de allround ons voor de show een beetje kwam oploeven en door de stroom tegen ons aan kwam gevaren, sjieke zeilen en al.
'Listen verry carefull I have a cunning plan' dacht die schipper...
Hij had niet gerekend op ONS nog veel cunninger plan...you silly woman

GOOD JOB RAILMEAT