Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

donderdag 19 juli 2012

DINSDAG 3 JULI DAG 5 DELTAWEEK 2012: SINT ANNALAND - YERSEKE

Die morgen werd er gestart voor de geul van Sint Annaland. Elien zou sturen,Christof deed het grootzeil,Teun de Bakstagen,Pieter was meester tackticus en trimmer,Klaas deed trim en ondergetekende deed voordek, Caroline deed skirt,vang en downhaul en Neefje Daan deed railmeat.






Bij de start om 1100u was er weinig tot geen wind. het startschip lag aan de groene zijde van keeten ongeveer aan de R22, tegen de ondiepte aan . De wind stond zuidoost zodat de groene zijde (tholen) hogerwal was en de rode zijde ( duiveland) lagerwal. De stroom stond naar binnen. Je had dus de keuze ofwel aan lagerwal over de ondiepte richting zeelandbrug ofwel aan hogerwal in de diepte ( en stroom). logisch dat iedereen rechts uit de stroom ging varen. Het was ons echter opgevallen dat er nog weinig stroom stond en het arendsoog van meester tackticus Pieter spotte aan de hogerwal "NIEUWE WIND".



 A bold move was made: als enige ging de shamrock in het diepe water varen op zoek naar nieuwe wind. Een gedurfde zet van Pieter maar het zou ons geen windeieren leggen., wel wind. Het hele pak bleef aan lagerwal , maar daar was absoluut geen wind . Als enige boot hadden we wind en konden we aan hogerwal wat snelheid maken om de stroom dood te varen. De Eclectic had ons natuurlijk bezig gezien en kwam ons achterna.




Het parcours zoals u in de afbeelding kan aprecieren ging daarna zigzag-gewijs aan de wind naar Yerseke. Met onze overlappende genua konden we Eclectic toch steeds in het visier houden.  Op het rak tussen de O8 en de O11Z2 deed Pieter nog een meesterlijke zet. De Koers was 170 en het was scherp aan de wind maar eerst met een knikje in de schoot naar de scheidingston van de Zandkreek. De Eclectic koos voor snelheid boven hoogte en viel af , en vaarde dus lager dan ons. Initieel kon hij zo de boei halen. Wij bleven hoog, veel hoger dan de boei. Pieter, zouden we niet beter ook al wat beginnen afvallen vroeg ik? ( in al mijn naieve onwetendheid) Neen, Wim! was het antwoord. We stuurden dus eerst veel te hoog voor de boei, maar toen gebeurde het : toen we dichter bij de wal kwamen boog de wind af en kregen we dus een flinke header: de Eclectic moest een extra slag slaan en wij niet, wij haalden de boei over de zelfde slag dankzij de opgebouwde hoogte. Zijn voorsprong slonk van 5 naar 3 minuten.Op rating stonden we dus na 2u varen ruim voor aangezien we 4 minuten per uur mochten verliezen: Dank U Pieter!




Daarna deed Eclectic ons nog een cadeautje aan de driehoek O19-AW3-AW4 . Volgens de baanbeschrijving in het boekje moest je de AW3 stuurboord ronden en kon je dus rechtstreeks van O19 naar AW4. Wij deden dit maar Eclectic ging de AW3 BB ronden en maakte zo nog een ferme onweg. Dank u Eclectic! Zo finishte we uiteindelijk 3 minuten na Eclectic . Ruimte zat om te winnen op rating.



Zo hadden we dus na 5 dagen varen 3x een eerste plaats, 1x 2e en 1x5e; we waren dus op koers voor de overallprijs.

Geen opmerkingen: