Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

donderdag 19 juli 2012

MAANDAG 2 JULI 2012 4E DAG VAN DE DELTAWEEK; VAN ZIERIKZEE NAAR SINT ANNALAND

Na het heftig weekend volgt volgens de meteo een rustig dagje: 10 knoopjes wind. Vandaag varen we met de volgende crew: Pieter als stuurman-tackticus-leader Elien op het voordek en mast, Christof doet grootzeil. Ikzelf doe de genua-spi trim en pit. Gelukkig worden we vandaag bijgestaan door drie "goede helpers" : mijn twee stiefzonen Teun (15) en Klaas(17) en mijn dochter Caroline (14). Voor mij persoonlijk worden dit de  twee leukste dagen van de deltaweek. Mijn droom is dat de kinderen de volgende jaren de deltaweek volledig meevaren. Dit is mij echter niet gegund; er was afgesproken dat ze 1 dag gingen komen. Gelukkig is het dan ook rustig weer: mooi zonnetje en zoals voorspeld een stabiel zuid-oosten windje van 10 knopen: heerlijk! Aangezien we vorig jaar bijna te laat aan de start kwamen door een abulance die over de zeelandbrug moet waardoor de brug een draaing oversloeg, waren we vroeg vertrokken. We lagen reeds om 9.30 in het startgebied ten westen van de zeelandbrug en hadden dus wat tijd om "the young ones" in te wijden. Klaas zou me helpen met trim en Teun zou de bakstagen doen. Caroline  deed vang en downhaul en "skirt".



Zoals ieder jaar volgen na de start een aantal korte rakjes waar we eiegenlijk een soort driehoek varen: upwind, bezeild en spi. daarna een bezeild rak naar Keten en verder een reachrak helemaal naar de Volkerak en tenslotten een bezeild stuk terug naar de geul van sint Annaland die we dan moesten opkruisen.

Van tacktisch standpunt zou het de volgende dagen om een duel gaan tussen de Eclectic, een top racer van 45 voet met een heel ambiteus team en de Sahmrock ( wij dus). Eclectic zou vier dagen de deltaweek meevaren en zou dus indien zij vier dagen van ons zouden winnen de overall overwinning kunnen wegkapen. We moesten dus minstens een of twee dagen van hun winnen: easier said than done.



Pieter nam een prima start. Op de fameuze "korte rakjes " hadden Klaas en ik het superdruk maar dat lukte uiteindelijk wonderwel. Ik heb zelden een gast met zo weinig ervaring zich zo snel zien inwerken op de Shamrock; ik ben er nog steeds van onder de indruk. Klaas zou een idelae ploegmaat op de shamrock zijn: sterk en ervaring met kleinzeilerij. We moeten hem in de toekomst zien in te lijven. Ook Teun kon aan de bakstagen meer dan zijn mannetje staan: nog voor we de genua1 hadden binnengeschoot kwam het signaal dat de bakstag al onder spanning stond. Ook deze kanjer moeten we zien te lijmen! Tenslotte was ons Carolientje haar souplesse een pluspunt tijdens het aan de windse rak: het "skirten" ging als nooit te voren.  Pieter gaf de Eclectic geen kans om weg te glippen. Het helpt natuurlijk ook wanneer zij een navigatiefout maken en een stukje moeten terugkomen in het Mastgat. Aan die bewuste boei draaien zij net voor ons , zij vallen af en hijsen eenn code Zero, wij blijven hoog en hijsen de spi. Er volgt een lang reachrak tot aan de Volkerak waarbij wij maar net de spi kunnen houden. Pieter is slim en valt toch geen graad af , wij blijven dus aan de hogerwal van het Zijpe en halen zo de Boei aan de Volkerak. Zo draaien wij rond met 1 minuut voorsprong op de Eclectic ( real time nota bene) . Ook op de terugweg naar Sint Annaland blijven wij zo hoog mogelijk en met onze overlappnede genua kunnen we bij 5 tot 8 knopen wind tien graden hoger varen dan de Eclectic met zijn niet overlappende fok. Aan de geul hebben ze ons wegens een header toch bijna ingelopen, maar Pieter speelt het "covering-game " meesterlijk :  hij blijft steeds tussen de bron van de wind en de Eclectic. Er volgt een Match-race in de geul van Sint Annaland , die dankzij de stuurmanskunst en het tacktisch vernuft van Pieter en de snelle bakstagwissels van Teun en Elien en de knappe grootzeiltrim van Christof, de pure kracht van Klaas bij het binnenschoten van de genua1 en het vingervlugge "skirten" van ons Carootje..... met een real-time overwinning van de Shamrock eindigd!!!!



Geen opmerkingen: