Over ons

Volg hier het wel en wee van het Shamrock Sailing Team !

Shamrock Sailing Team is een enthousiast zeilteam dat bestaat uit jonge gedreven mensen wier passie het wedstrijdzeilen is.

De 'Shamrock' is een 12.06 meter lange door Nils Jeppesen ( x - yachts ) ontworpen wedstrijdjacht.

De karakteristieke IOR rompvorm en het complexe tuig van deze racer dragen bij tot een uitdagend maar interessant zeilen.

Wij varen sinds 2008 wedstrijden op Belgische en Nederlandse wateren met de ' Shamrock' in de ORC/ IRC klasses.

weer vlissingen

donderdag 19 juli 2012

WOENSDAG 4 JULI 2012: DAG 6 DELTAWEEK: YERSEKE NAAR WEMELDINGE



Die dag waren we onderbemand; maar was er gelukig ook erg weinig wind. We waren maar met zen 5: Christof aan het roer,Ikzelf aan het grootzeil,Pieter en Sara Nuyens op trim en Elien op bakstagen en voordek ( vreemde combinatie maar het werkte) .


Die dag deden een stuk of tien Engelse wedstrijdboten mee aan de wedstrijd hetgeen de start extra druk maakte.


Er volgden enkele pittige korte rakjes: up-down -bezeild. Dat maakte het even hectisch met zo een beperkte bemanning.




Gelukkig konden we de schade beperken en lieten we de Eclectic niet te veel uit open.


Daarna volgden 2 lussen richting het looddijkse gat. De wind stond oost zodat het telkens opkruisen of scherp naar het looddijkse gat was en daara onder spi terug naar Yerseke. Bij de eerste passage lagen we aan het begin van het spirak nog samen met de Eclectic. Hij had echter een 100 meter voorsprong. Toen viel de wind volledig weg tijdens het spirak. De wind viel eerst bij ons weg en we lagen op een gegeven moment volledig stil. De Eclectic kon nog doorzeilen op de laatste "windgolf" en kon zo een enorme afstand nemen op ons. Ik denk dat we aan de benedenton in Yerseke wel een half uur achterstand hadden. Het leek een verloren zaak. Toen we terug upwind richting het Looddijkse gat gingen trok de wind terug wat aan. Het deed deugd van terug te kunnen varen na een uur te hebben gedobberd. Bij het volgend spirak gebeurde dan weer net het omgekeerde als tijdens het eerste rak: wij hadden wind en de Eclectic lag zonder wind! Ongelooflijk maar we wisten onze achterstand terug te reduceren tot 15 min. Opnieuw kwam Pieter erg sterk tacktich  uit de hoek. We zagen namelijk dat de wind er voor ons uitviel aan de rechterzijde van de baan. Ik stelde voor van nu met de wind wat af te vallen omdan later in de windloze zone wat te kunnen loeven en wat meer schijnbare wind te maken, een van de engelse boten had het zelfde idee en deed precies dit. Pieter had een heel ander idee; hij stelde voor van nog meer naar links te gaan , dus van hoog te blijven , zodoende zouden we als eerste weer " nieuwe wind " krijgen. Voorwaar zijn plan lukte als klokwerk; we kregen inderdaad de nieuwe wind en stoven de Engelese boot voorbij en liepen weer serieus in op Eclectic.


De wedstijd eindigde Full Reach voor de haveningang van Wemeldinge in de volle zon en met een leuk windje! Dat was volop genieten! Wederom een paaltje gescoord; goed voor het klassement.


Geen opmerkingen: